top of page

Helyi arcokkal indult el a Szélcsengő - Kultúresték a Tősben - Fotóriport

Kézműves vásár és foglalkozás, gyerekkoncert, bábelőadás, helyi alkotók kiállítása, Gondolatszikrák beszélgetés és Hang Over Gang Akusztik koncert is volt a Tősben a június zárásaként.

Sokszínű délutánon vehettek részt azok, akik a Tőserdőbe látogattak június 29-én szombaton. A Művelődési Ház szervezésében indult el a Szélcsengő - Kultúresték a Tősben sorozat, melynek célja, hogy különböző témájú és műfajú kulturális programokkal töltse meg a tavaly augusztusban átadott Ökoturisztikai Központot és annak környezetét.

Az első ilyen délután a helyiek köré épült, mellyel a lakitelekiek kreativitását és sokszínűségét szerették volna megmutatni a szervezők. A program első felében kézművesek és termelők várták az érdeklődőket, akik Tóth Edit sajtjai, Kovács Dóra fürjtojásai, Bodor Szilvia gyöngyékszerei és Takács István kerámiái közül válogathattak. Akik pedig a vásárlás mellett alkotni is szerettek volna valami csodálatosat, megtehették azt egy kézműves foglalkozáson Lendvai Edit és a Ditke.vajak, valamint Szelesné Kása Ilona és a SzínesKert asztalánál.

A gyerekek a kézműves foglalkozás mellett zenés-táncos programon is részt vehettek, amit a Tamás Éva Játéktára produkció hozott el a Tősbe. A játék után pedig Szabados Zoltán "három levonásos" Lúdas Matyijának ősbemutatóját láthatta a nagyérdemű, a kreatív bábelőadás első ízben került ugyanis színpadra ilyen formában. Részben ugyanakkor már pár nappal korábban, a helyi zeneiskolai évzárón is láthattak részleteket belőle a gyerekek.

Az előadások után újabb kulturális formátum mutatkozott be egy kiállítás formájában. A kurátorok lakiteleki alkotók fotóit, képzőművészeti és kézműves alkotásait gyűjtötték össze, hogy így kapcsolják egymáshoz a helyi "kreatív energiákat". A bemutatkozó alkotók között van Liptai Anikó, Szelesné Kása Ilona, Kovács Renáta, Magyar Péter, Sánta Márton, Sánta Tóth Erika, Csábi-Dósa Mirtill, Pongrácz Márta, Tóth Sándor Zoltán, Takács István, Varga Mihály, Lendvai Edit, Czinege Edit és Dósa-Győrfi Zsuzsanna is.

A kiállítás egy pókhálóval indul, melyben a helyi közösség hálózata és a pókhálóba ragadás, mint a kötődés metaforája is megjelenik. A pókhálóra kiülő harmatcseppek épp olyan gyöngyökként csillognak a fotón, mint a kiállítás során fel-felbukkanó gyöngyékszerek. Ahogy haladunk "befelé", úgy jön elő a csiga motívuma is lelassulásra késztetve a nézőt, majd a kerámiasípoknál és a vidéki csendélet fotóinál már egyértelművé válik ez a belső megnyugvás, a hanggal kísért elcsendesedés.

Valami azonban még nem teljes, rész és egész dinamikája vet fel újabb kérdéseket a látszólagos zárásnál, mintha az ember, a rész, és a természet, az egész kapcsolata felborulni látszana a világunkban.

A sorozatot lezáró őz ugrása jelzi: itt még nincs vége a történetnek, vissza kell fordulnunk ahhoz, hogy újra megtaláljuk azt a hálót és azt a kötődést, amit a nyitó pókháló idillje mutatott.

A kiállítás az Ökoturisztikai Központban július 4-ig tekinthető meg, majd a Művelődési Házba költözik, ahol várhatóan az egész hónapban elmerülhetünk abban, hogyan kötődnek a helyi alkotók és hogyan kötődünk mi mindannyian Lakitelekhez.

Ezt a helyi kötődést hivatott erősíteni a Gondolatszikrák beszélgetéssorozatunk is, amit ezúttal rendhagyó módon a Szélcsengő est elemeként szerveztünk meg. A témánk, vagyis a helyi termékek fontossága a helyi gazdaság és a fenntarthatóság szempontjából jól rezonált a kiállítással és a vásárral is, hiszen ismét más formában, egy beszélgetésen keresztül, de ugyanúgy a helyi energiáról volt szó. A beszélgetés tanulságairól pedig hamarosan egy következő cikkben foglalkozunk majd.

Az este zárásaként újabb "helyi arcok" léptek a színpadra: a 2/5-öd részben lakiteleki Hang Over Gang hozott el magyar slágereket akusztikus formában, a közönség hallható és érezhető örömére. Belicza András és Csonka Zoltán mellett pedig Pongrácz Márta énekkel és Besenyei Dénes trombitával erősítette a helyiek erejét a koncert alatt.

A program ráadásul helyszínavató is volt, ugyanis az emlékműdomb lépcsői előtt most először szerveztek koncertet, amióta megépült az Ökoturisztikai Központ. A beavatási szertartás pedig olyannyira jól sikerült, hogy a szervezők biztosak abban, lesz még folytatása a sorozatnak. Legközelebb például július 13-án lesz dalterápiás fröccsterasz Belicza Andrással, majd augusztus 10-én a zene és a csillagok lépnek kapcsolatba egy zenei koncert és az évadzáró Gondolatszikrák beszélgetés erejéig.


Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page